Какво е Трето Око?


Фотографията кара човек да се ангажира със света около себе си, да заяви своя гледна точка към него и да я покаже на всички. Тя го кара да намери самочувствие за важността на това, което е открил и което има да каже на останалите чрез образи. Фотографията е упражнение в откриване на красивото и необичайното в уж невзрачното.

Ателие Трето око е серия работилници по фотография за деца от ромски общности в България, водени от Ели Иванова. Целта им е да даде увереност на децата от маргинализирани общности като постави в ръцете им едно мощно средство за себеизразяване, за да покажат гледната си точка на обществото като цяло. Макар че животът, традициите и мечтите на хората от тяхната общност често са игнорирани, фотографията може да прекрачи тези бариери и да ги покаже на всички.

Две работилници бяха организирани през лятото на 2010 в Шумен и Кюстендил, със съдействието на много хора, които дариха фотоапарати за децата, разпространиха идеята и ни дадоха идеи, подкрепа, усмивки. Работилниците се случиха с неоценимото участие на Сдружения Етнотолеранс и Ларго, Фондация Искра, Център Хаспел, и особено на Огнян Исаев, Янка Тоцева, Галина Николова. Център Хаспел, Сдружение Етнотолеранс и Тарант Колеж организираха изложба с работите на децата.

През лятото на 2012 се планират нови ателиета в България и вашето участие, идеи и фотоапарати са добре дошли! Моля свържете се с Ели Иванова на адрес ellie.j.ivanova@gmail.com

Leave a comment